Winix P300 review

Winix P300

vanaf € 249,-
Winix P300
9.3

Aantal eigenschappen

8.5 /10

Doet wat het beloofd

10.0 /10

Prijs

10.0 /10

Makkelijk in gebruik

8.5 /10

Pros

 • Pollenprogramma
 • Koolstoffilter
 • HEPA-filter
 • Ionisator
 • Nachtmodus

Cons

 • Geen voorfilter
 • Geen geurenfilter
 • Geen kinderbeveiliging

Wat meer gedetailleerd

De Winix P300 is één van mijn persoonlijke favorieten. Dit komt doordat het zoveel verschillende eigenschappen heeft wat het tot een goede luchtreiniger maakt, voor een ‘klein’ prijsje. Voor het gemak, zal ik een aantal van deze fijne eigenschappen uit gaan werken;

Allereerst is dit een luchtreiniger die een erg groot oppervlak reinigt voor weinig geld. In verhouding tot de andere ‘groot oppervlakte luchtreinigers’ is dit namelijk één van de goedkopere in zijn soort, ondanks de vele eigenschappen die het heeft. De meeste luchtreinigers die een oppervlak van 66m2 reinigen, kosten al snel rond de €400 of €500 euro, terwijl deze daar ruim onder blijft. Dit maakt hem een goede kandidaat voor ‘perfecte luchtreiniger voor grotere ruimtes’.

Een andere factor wat deze luchtreiniger onderscheid, is dat hij een pollenprogramma bevat. Dit betekent dat bij een hoge hoeveelheid pollen in de lucht, de luchtreiniger zelf zijn intensiteit zal verhogen. In combinatie met de ionisator, die de pollen neutraliseert en daardoor onschadelijk maakt, is dit voor mij ook de perfecte kandidaat voor pollenallergie. Overigens werkt dit systeem ook over de grote oppervlakte, wat het nog meer interessant maakt.

Zoals in het hoofdartikel te lezen is, hebben alle filters verschillende eigenschappen en maakt dat dat de luchtreinigers zich van elkaar kunnen onderscheiden. De ionisator is bijvoorbeeld erg handig voor mensen met hooikoorts, maar deze luchtreiniger bevat nog meer filters. Het HEPA-filter, maakt het met zijn kleine diameter namelijk erg geschikt om grotere luchtpartikels uit de lucht te halen om zo de lucht te zuiveren. Daarnaast bevat deze luchtreiniger ook het koolstoffilter, wat zorgt dat de stoffen die toch het HEPA-filter kunnen passeren, alsnog door het koolstoffilter gevangen genomen kunnen worden. Wil je over het HEPA-filter, de ionisator of het koolstoffilter nog meer lezen, of ben je even vergeten wat het allemaal inhoud? Schroom dan niet om naar de hoofdpagina terug te gaan, waar alle eigenschappen van deze filters net iets uitgebreider beschreven staan.

Afgezien van de filters, bevat deze luchtreiniger nog een prettige eigenschap; namelijk een nachtmodus. Wanneer het donker is, kunnen nog steeds de waarden afgelezen worden wanneer je op een willekeurige knop hebt gedrukt. Een andere prettige bijkomstigheid is dat deze luchtreiniger een snoerlengte heeft van 3 meter. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker is om hem op verschillende plekken in huis neer te zetten en dat je minder afhankelijk bent van je stopcontact plaatsen. Ook hoef je je geen zorgen te maken dat een lelijk verlengsnoer in de weg ligt, aangezien je deze waarschijnlijk niet nodig zal hebben.

Een nadeel aan deze luchtreiniger is dat er geen geur en voorfilter opzitten. Nare geuren worden dus minder sterk verwijderd uit de lucht en ook zit er geen speciale functie op om grotere deeltjes efficiënt uit de weg te helpen.

Wat vinden de eigenaren?

Mijn mening is natuurlijk hartstikke leuk, maar iedereen heeft een andere smaak. Daarom vind ik het belangrijk om ook te kijken naar de mening van verschillende kopers, om te zien of het beeld wat gevormd wordt op basis van de gegevens ook overeenkomt met de werkelijkheid. Laten we beginnen met het bekijken van een review van begin 2018, die op de CoolBlue website is geplaatst:

We hebben een kat en mama had teveel last van haar allergie. We deden wat research en vonden deze luchtreiniger. Natuurlijk bestaan er ook goedkopere die beweren hetzelfde te doen, maar alles bij elkaar geteld, bleek deze de beste te zijn. De volgende dag was hij hier. In de doos zit al een filterset waarmee je een jaar kan doen, een paar dagen later kwam ook de extra filterset toe. Dit is al een eerste pluspunt, die filterset is ongeveer 59 euro en moet je jaarlijks aankopen. Nu kunnen we 2 jaar verder. Alles staat goed uitgelegd. Dit was een succes vanaf de eerste dag. Mama had geen rode ogen en neus meer, moest minder niezen en kon vrijer ademen. Ikzelf heb snel last van een verstopte neus en sinusitis en geniet er ook heel erg van! We laten hem meestal op automatische stand staan, wanneer je begint te koken bijvoorbeeld, schakelt hij dan vanzelf een standje hoger. We hebben de WInix P300 gekocht voor beneden te zetten, dit is een open ruimte, alles loopt wat in elkaar over. Het ruikt ook niet meer zo sterk naar de kat, of zelfs helemaal niet. Dit is het grootste formaat dat er op Coolblue was, maar er bestaat denk ik zelfs nog eentje groter. We zijn altijd al tevreden geweest met de klantenservice van Coolblue, en dat is deze keer niet anders.

Wanneer ik deze review lees, is het eerste wat mij opvalt dat deze luchtreiniger blijkbaar ook werkt voor kattenallergie. Ondanks dat deze luchtreiniger geen voorfilter bevat, weet het er toch in te slagen om de ruimte allergie vrij te maken, ook voor grotere deeltjes. Daarnaast vind ik het interessant om te lezen dat ook geuren geneutraliseerd zijn, terwijl deze luchtreiniger ook geen geurenfilter bevat. Blijkbaar zijn alle andere eigenschappen van de luchtreiniger sterk genoeg, om te zorgen dat een voorfilter en geurfilter helemaal niet nodig zijn om toch het gewenste resultaat te leveren.

Vervolgens ben ik verder gaan lezen in reviews en stuitte ik op deze;

Simpel en probleemloos apparaat. Geen omkijken naar als je hem op Auto zet. Meegeleverde set filter gaat een jaar mee en zelfs een extra set gekregen. Afstandsbediening is aardig maar werkt alleen als er niets tussen staat. De Winix P300 ziet er ook best aardig uit en misstaat niet.

Eigenlijk waren alle eigenaren van de reviews die ik gelezen heb erg tevreden. Natuurlijk, zoals in deze review ook te zien, waren er wel een paar kleine puntjes die zij graag anders gezien hadden. In bovenstaande review bijvoorbeeld dat dat de afstandsbediening alleen werkt wanneer er niks tussen in zit, maar afgezien daarvan lijkt de koper mij tevreden over het apparaat.

Wat is nu eigenlijk de conclusie?

De Winix P300 is ongetwijfeld alles wat een persoon zoekt als hij of zij de beste luchtreiniger zoekt!
Voordeel
 • Bevat koolstoffilter, HEPA-filter en ionisator
 • Pollenprogramma: ideaal voor allergieën
 • Nachtmodus
 • 66m2 maximale oppervlak
Nadeel
 • geen voorfilter
 • geen geurfilter
 • snoerlengte: 1m
 • geen kinderbeveiliging
Reviews & Prijs
De conclusie is dat ik denk dat dit één van de betere aankopen is die je kan doen, wat betreft luchtreinigers. Praktijk ervaring met deze luchtreiniger heb ik niet, maar van alles wat ik gelezen heb en ook de oordelen van kopers meegenomen heb ik denk ik toch een goed beeld kunnen vormen. De Winix P300 luchtreiniger bevat veel goede filters, lange snoerlengte, een nachtmodus, tevreden reviews van kopers en dit alles voor een zachte prijs.

2 Comments
 1. […] overigens ook één van de goedkopere goede luchtreinigers. Het bevat net als de ook besproken Winix-P300 zowel een koolstoffilter, HEPA-filter, ionisator als pollenprogramma, maar deze luchtreiniger kost […]

 2. […] deze luchtreiniger wel enorm prijzig. Vooral wanneer in verhouding tot andere luchtreinigers als de Winix P300, die veel meer eigenschappen bezit. Bij zowel coolblue, als bol wordt de luchtreiniger namelijk […]

Leave a reply