Luchtreinigers en COVID-19

Een vraag die de afgelopen maanden meer en meer aan ons gesteld word is of een luchtreiniger met een HEPA filter instaat, is om mensen te beschermen tegen de COVID-19 virus. Luchtreinigers met een HEPA-filter zoals AEG AX91-604DG en Sharp KC-D60EU-W zijn gemaakt op efficiënt deeltjes ter grootte van het virus ( maar ook veel kleiner) uit de lucht te filteren.

Het antwoord is ja, in theorie. Het is nu nog onduidelijk of het Corona virus voornamelijk via de lucht word overgedragen of via persoonlijk contact.
Luchtreinigers met HEPA-filtratie vangen efficiënt deeltjes op ter grootte van (en veel kleiner dan) het virus dat COVID-19 veroorzaakt, en veel lezers hebben gevraagd of luchtreinigers kunnen helpen beschermen tegen infectie. Het antwoord is ja, in theorie. De CDC is van mening dat het virus voornamelijk wordt overgedragen door persoonlijk contact, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat het virus ook via de lucht kan worden overgedragen. Als dat het geval is, vangen HEPA-filters coronavirussen in de lucht op. Stel het blijkt dat het virus zich voornamelijk via de eerste methode overdraagt dan zou een luchtreiniger zeker in theorie helpen om jouw en je gezin te beschermen.

De COVID-19 virus is ongeveer 0.125 micron (125 nanometer)1 in diameter. Een deeltje met zo’n dergelijke grootte valt precies binnen het bereik van een luchtreiniger met een HEPA filter deeltjes opvangt. Een degelijke luchtreiniger kan nameijk gemakkelijk deeltjes van 0.01 micron(10 nanometer) en daarboven opvangen. In een onderzoek2 van NASA over HEPA-filtratie is duidelijk op de zevende pagina uitgelegd waarom HEPA filters efficiënt zijn bij en boven 0.01 micron.

Wil dit zeggen dat een luchtreiniger je absoluut kan beschermen tegen het virus? Het antwoord is hierop nu nog niet duidelijk. Er is nog veel onbekend over het COVID-19 virus en of dit inderdaad kan blijven overleven en kan worden overgedragen via lucht is nog steeds een onduidelijke vraag. Het standpunt dat zowel door het RIVM3 als door andere wereldwijde gezondheidsinstanties wordt ingenomen, is dat bij het huidige beeld van het virus, deze voornamelijk wordt overgedragen door persoonlijk contact en door contact met virus beladen druppeltjes die worden uitgestoten door hoesten en niezen. Hoewel hoesten en niezen de meeste mensen zeker in de lucht suggereren, reizen de druppeltjes alleen maar 1,8 meter voordat ze uit de lucht vallen en zich op oppervlakken nestelen. Dit is een van de redenen waarom gezondheidsinstanties over de hele wereld ‘sociale afstanden’ van 6 voet / 2 meter aanbevelen, evenals gerelateerde inspanningen zoals vaak handen wassen en desinfecteren van oppervlakken, als het belangrijkste middel om uzelf te beschermen.

Hierdoor blijft ons advies ook als volgt: Aanschaf van een luchtreiniger zal in theorie zeker helpen tegen de verspreiding van het virus binnen je huis of kantoor. Echter, moet een luchtreiniger op dit moment nog niet worden gezien als een hoofdbestrijding. Dat is het advies van het RIVM, namelijk regelmatig handen te wassen en 1.5 meter afstand te bewaren.

Deel je ervaring

Leave a reply