Top 5
statiefventilatoren
Beste statiefventilator 2021
ventilator
Stille Duux Whisper Flex

Duux Whisper Flex

De Duux Whisper Flex is statief ventilator met een strak en heel erg modern design. Naast een mooie vormgeving is de Duux Whisper Flex ook gevuld met moderne functionaliteit! Zo is deze ventilator ook om te toveren in tafelventilator ( 51 cm) vanuit ...

User rating:
8.5
goedkoopste 2 Bestron ASV45Z

Bestron ASV45Z

Een ventilator is een aankoop die de meeste mensen in Nederland niet zo snel maken. De zomers in Nederland zijn namelijk niet altijd zo extreem geweest als dat de afgelopen twee jaar het geval was. Deze recordtemperaturen hebben ervoor gezorgd dat ...

7.8
€22,95 €35,99 Bekijken
Read full review
3 Tristar VE 5951

Tristar VE 5951

De Tristar VE 5951 is een echte krachtpatser als het op statiefventilatoren komt. Tijdens onze test meting had de Tristar de krachtigste luchtstroom onder alle gemeten statiefventilatoren. Ben je op zoek naar een ventilator met bladen en ligt het ...

7.6
€56,69 €69,99 Bekijken
Read full review
4 Bestron AMA45Z

Bestron AMA45Z

Op zoek naar een ventilator voor de warme zomermaanden? De AMA45Z statiefventilator van Bestron is momenteel heel erg populair in Nederland en is vaak snel uitverkocht als de zon weer schijnt. De Bestron AMA45Z is een prima all-round ventilator die ...

7.4
5 Domo DO8141

Domo DO8141

De afgelopen aantal zomers hebben een ding heel erg duidelijk gemaakt. Ieder huishouden in Nederland heeft tenminste een manier nodig om de hitte te overleven. De meeste kiezen voor een statiefventilator. Simpelweg omdat deze hun werk prima doen, en ...

7.2

Beste statiefventilator

Testrapport 2021

Sinds 2017 is ieder jaar de vraag naar een effectief verkoeling methode in Nederland gegroeid. Wie de afgelopen twee zomers in Nederland heeft meegemaakt snapt waarschijnlijk ook wel waarom. Temperaturen boven 30 ℃ zijn in ons kleine landje niet altijd zo aangenaam. Wij zijn in 2019 een onderzoek begonnen om overhitte consumenten te helpen. Deze test voeren wij iedere jaar weer uit. In dit testrapport vind je onze resultaten voor statiefventilatoren. Daarnaast ook onze aanraders!

Duux Whisper Flex

8.5/10 Read review
85 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Duux whisper flex - €119,99
Last Amazon price update was: maart 28, 2023 1:56 pm
× Product prices and availability are accurate as of the date/time indicated and are subject to change. Any price and availability information displayed on Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) at the time of purchase will apply to the purchase of this product.

Een statiefventilator is over het algemeen een heel erg traditionele optie als het op verkoeling komt. De Duux Whisper Flex is een heel erg modern variant hierop met heel veel fijne functionaliteit.

De Whisper Flex is zoals de naam al impliceert ongelooflijk stil, en in zijn gemiddelde stand is hij vrijwel niet te horen. Ons testpanel was zeer tevreden over de luchtstroom dat het apparaat creëert wat mede zal komen door de dubbele blad ontwerp. Hierdoor is het eigenlijk twee ventilatoren in een ( omdat je hem hiernaast ook nog makkelijk kunt omtoveren tot tafelventilator).

Maar wat de Whisper echt onderscheidt is dat het ook kan functioneren als draadloze ventilator en dat tot wel 18 uur.

Hierdoor is het de perfecte mix tussen prestatie en design, en verdient het zijn plek op nummer 1.

back to menu ↑

Bestron ASV45Z

7.8/10 Read review
78 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: BESTRON AMA45Z - Statiefventilator - €22,95
Price history
×
Price history for BESTRON AMA45Z - Statiefventilator
Latest updates:
 • €22,95 - maart 26, 2023
 • €25,00 - maart 12, 2023
 • €25,45 - maart 4, 2023
 • €27,01 - februari 25, 2023
Since: februari 25, 2023
 • Highest Price: €27,01 - februari 25, 2023
 • Lowest Price: €22,95 - maart 26, 2023

Zoek je een simpele statiefventilator voor die enkele warme weken in Nederland en wil je het niet te gek maken? Dan is de Bestron ASV45Z zeker een kijkje waard.

Het is ten eerste de goedkoopste statiefventilator in onze top 5, en je hebt hem al voor een paar tientjes. Toch presteert deze ventilator enorm goed voor zijn lage prijs, en je krijgt er dus best wel wat voor terug. Helemaal als we kijken naar de prestatie die die levert voor zijn prijs. Door zijn toch wel grote vermogen gepaard met een grote diameter heb je een ventilator die toch aardig wat luchtstroom kan leveren. Ons testpanel heeft echter niet veel gebruik gemaakt van de hoogste stand van deze ventilator. Hij is namelijk wel luid, maar dat kan je wel verwachten voor de prijs.

Deze ventilator is beschikbaar in twee varianten: met en zonder afstandsbediening. Let op dat de variant met afstandsbediening net iets duurder is.

back to menu ↑

Tristar VE 5951

7.6/10 Read review
76 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Tristar VE 5951 - Statiefventilator - Chroom - €56,69
Price history
×
Price history for Tristar VE 5951 - Statiefventilator - Chroom
Latest updates:
 • €56,69 - maart 7, 2023
 • €55,56 - februari 27, 2023
Since: februari 27, 2023
 • Highest Price: €56,69 - maart 7, 2023
 • Lowest Price: €55,56 - februari 27, 2023

Uit ons test is gebleken dat een krachtige luchtstroom vaak niet als een goede eigenschap wordt gezien. Omdat men dat als oncomfortabel ervaart als er zoveel kracht in een ventilator zit. Maar dit geldt natuurlijk niet voor iedereen! Wat nu als je wel echt een statiefventilator zoekt die puur op kracht hoog scoort? In andere woorden, die uit onze test het hoogste luchtstroom creëerde?

Dan is de Tristar VE 5951 precies wat je zoekt. Deze ventilator verplaatste in onze metingen de meeste lucht. Dat voor een toch aangename prijs. Je offert wel wat op als het komt op geluidsoverlast, maar dat is vaak het geval als je meer luchtstroom wil.

De ventilator zelf gaat door zijn maak ook heel erg lang mee, en straalt ook mooi uit door zijne chrome uiterlijk.

back to menu ↑

Bestron AMA45Z

7.4/10 Read review
74 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: BESTRON AMA45Z - Statiefventilator - €34,98
Price history
×
Price history for BESTRON AMA45Z - Statiefventilator
Latest updates:
 • €22,95 - maart 26, 2023
 • €25,00 - maart 12, 2023
 • €25,45 - maart 4, 2023
 • €27,01 - februari 25, 2023
Since: februari 25, 2023
 • Highest Price: €27,01 - februari 25, 2023
 • Lowest Price: €22,95 - maart 26, 2023

De Bestron AMA45Z is een goede statiefventilator om naar te kijken als de ventilatoren in de top 3 je niet helemaal bevallen. Deze ventilator heeft prima gescoord bij zowel onze metingen als bij ons testpanel thuis. Helemaal als je een ventilator zoekt die lekker licht is. Een handige eigenschap als je hem vaak wilt verplaatsen!

Waarom staat hij dan op 4? Dat is eigenlijk heel simpel. De andere top 3 in ons lijst doet alles net aan beter dan de Bestron AMA45Z. Dat kan prestatie zijn of juist functionaliteit en prijs. Maakt dit de Bestron AMA45Z een slechte ventilator? Zeker niet, en als de andere 3 je niet aanspreken is het zeker even handig om ernaar te kijken.

back to menu ↑

Domo DO8141

7.2/10 Read review
72 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Domo DO8141 - Statiefventilator - Wit - €42,00

De Domo DO8141 zijn plek in ons lijst heeft een identiek verhaal als bij de AMA45Z. Een goede statiefventilator alleen presteren andere ventilatoren net wat beter daarom zijn plek.

Waarom dan niet de 4de plek? De DO8141 heeft namelijk wel een stuk meer moderne functionaliteit zoals een afstandsbediening en een timer wat de AMA45Z niet heeft. De reden hiervoor is vrij subjectief en daarom kun je gemakkelijk ⅘ in onze lijst verwisselen van plek.

De DO8141 presteerde in onze metingen net iets minder goed qua maximale luchtstroom, maar voor ons was de doorslaggevende factor toch het feit dat deze ventilator net iets luider is dan de nummer 4. Daarom dat we hem op logischerwijze op nummer 5 hebben gezet.

back to menu ↑

Hoe hebben wij de beste statiefventilator gevonden?

Luchtstroom

statiefventilator test luchtstroom
Wanneer wordt gesproken over luchtstroom dan hebben we het over de snelheid dat lucht verplaatst wordt door de statiefventilator. Meer snelheid is natuurlijk evenredig aan totale hoeveelheid lucht dat de ventilator blaast. In andere woorden de luchtstroom zegt wat over de kracht achter de ventilator.

Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar de luchtstroom van een ventilator. Uit ons testpanel bleek dat een krachtige ventilator niet altijd beter is. Een luchtstroom die te sterk is zorgt juist voor een oncomfortabele situatie voor de gebruiker. Hierdoor is het belangrijk om niet te veel gewicht te zetten om het vermogen en luchtstroom van een ventilator. Maar juist een ventilator met veel verschillende standen.

Bereik luchtstroom

Hoe ver de ventilator de lucht blaast is voor sommige ook heel belangrijk. Helemaal als je van plan bent een hele grote kamer te verkoelen of juist de statiefventilator in de tuin wilt gebruiker.

Geluid

stille statiefventilator test
Aangegeven met dB(A). Niet iedereen vindt een ventilator die licht geluid maakt onprettig. Mensen gebruiker het vaak als “witte ruis” in de kamer waar ze hem neerzetten. Teveel geluid is daarnaast het meest voorkomende reden waarom ons testpanel een ventilator zou afraden. Hierdoor hebben wij besloten ook duidelijk aan te geven welke ventilatoren in ons lijstje een stille optie zijn.

Onderhoud

Een ventilator verplaatst lucht en hierdoor accumuleert het over tijd heel veel stof en deeltjes in zijn onderdelen en in bladen. Deze deeltjes hebben een invloed op de aerodynamica van de bladen en hierdoor merk je al snel een daling van de prestatie dat de ventilator levert.
Daarnaast is het ook niet heel hygiënisch!

Een observatie die uit ons testpanel bleek was dat als de ventilator lastig schoon te maken was, men dat ook gewoon niet meer deed. Het hierdoor een belangrijk punt dat een ventilator een makkelijke manier heeft voor de gebruiker om hem schoon te maken.

Ervaring van eigenaren

We hebben een groep van 25 leden van ons testpanel gevraagd het product thuis gedurende één maand uit te proberen. Vervolgens hebben wij individueel contact met ze gehad en hun ervaring genoteerd.

We hebben ook gekeken naar de ervaring en reviews van consumenten die het product wat langer hebben gebruikt. Deze ervaringen kun je natuurlijk zelf ook vinden op websites waar het product beschikbaar is (Bol.com, Coolblue ..).

Ontwerp

Het oog wil natuurlijk ook wel wat. De meeste consumenten kiezen voor een statiefventilator om het toch een authentieke uiterlijk heeft.

Ontwerp is echter een subjectief iets en we hebben hierdoor proberen te kijken of er een algemene consensus is onderling ons testpanel.

back to menu ↑

Hoe hebben wij de statiefventilatoren getest?

Onze test bestaat uit twee onderdelen. Een test gericht op de prestatie van de statiefventilatoren en de ander gericht op zijn gebruiksvriendelijkheid.

Prestatie

De prestaties van alle statiefventilatoren zijn bij ons op magazijn zelf gemeten. Wij hebben de ventilatoren hier in een afgesloten kamer aangezet en de snelheid van de luchtstroom gemeten met een windmeter( anemometer) en het geluid met een decibelmeter. Deze test hebben we vervolgens herhaald voor verschillende afstanden( 1 tot 5 meter) van de ventilator.

Voor de meting van geluid hebben we altijd statiefventilator op zijn gemiddelde stand gezet. Hier is voor gekozen omdat men een ventilator op deze stand zal gebruiken. Dus in het geval dat een ventilator 3 standen heeft. Is de meting gedaan op stand 2.

Gebruiksvriendelijkheid

Ons testpanel heeft iedere statiefventilator één maand uitgetest in hun eigen woning of werkplek. Na afloop van deze test hebben we de leden vragen gesteld over het gebruik van het apparaat en hun ervaring. Daarnaast hebben we ook gevraagd of ze het product zouden aanraden aan hun vrienden.

De vragen waren gericht op onderhoud, comfort en natuurlijk ook ontwerp.

back to menu ↑

Soorten ventilatoren

Statiefventilator

statief-ventilator
Een ventilator met grote bladen dat gemonteerd is op een statief. Meestal heel erg herkenbaar door hun vormgeving. Deze type ventilator heeft als extra voordeel dat ze verstelbaar zijn in de hoogte. De luchtstroom is ook iets preciezer dan een torenventilator. Ze gaan ook veel langer mee.

Ventilatoren met zulke grote bladen creëren wel meer geluid, maar zijn gemiddeld goedkoper.

Torenventilator

torenventilator
Het meest voorkomende soort ventilator anno 2021. Torenventilatoren zijn vaak heel erg modern qua functionaliteit en uiterlijk. Hun smallere ontwerp zorgt ervoor dat ze niet heel erg storend zijn voor het décor.

In Nederland zijn torenventilatoren het meest populair onder de consumenten, echter zijn ze vaak door hun extra functionaliteit duurder dan de gemiddelde ventilator.

Tafelventilator

tafelventilator
Een ventilator met grote bladen, maar dan zonder statief. Gemaakt om op een tafel neer te zetten. Ideaal voor een werkplek, omdat ze gemakkelijk mee kunnen en gemiddeld heel goedkoop zijn.

Vloerventilator

vloerventilator
Over het algemeen hetzelfde concept als bij een tafelventilator. Vloer ventilatoren hebben vaak hele grote bladen en zijn gepaard met een groot vermogen ( en dus luchtstroom). Ze zijn gemaakt voor grote afstanden/ruimtes, maar kunnen ook gebruikt worden in de woonkamer.

Voor de luchtstroom dat ze leveren zijn ze heel erg goedkoop.

Plafonventilator

plafon ventilator
Een soort ventilator dat over de jaren heen een stuk minder populairder is geworden.
Heel erg effectief in het verkoelen van een ruimte en dat voor heel weinig energie. Ze nemen van nature ook veel minder ruimte in beslag, en zijn afhankelijk van model best een leuke toevoeging in een kamer.

Ze zijn echter veel moeilijker te installeren en daardoor minder populair in Nederland.