Mobiele airco zonder slang

Wat zijn de opties en alternatieven?
Stille Evolar EVO-ES9000

Evolar EVO-ES9000

De Evolar EVO-ES9000 is een unieke, draagbare en vooral stille mobiele airco zonder afvoerslang die u thuis helpt genieten van de ideale temperatuur. Dankzij zijn efficiëntie zorgt hij ervoor dat u bij warme temperaturen het koel genoeg zal hebben. ...

8.4
Best Geteste 2 Argoclima Ulisse Eco

Argoclima Ulisse Eco

De Argoclima Ulisse Eco is geen mobiele airco, maar een split-unit die u thuis helpt genieten van de ideale temperatuur. Deze speciale split-unit beschikt over snelkoppelingen waarmee hij makkelijk inzetbaar is als mobiele en vaste airco. Ons ...

9.1
Meest verkocht 3 De’Longhi Pinguino PAC EX120

De’Longhi Pinguino PAC EX120

De De'Longhi Pinguino PAC EX12 is een krachtige en draagbare airco die u thuis helpt genieten van de ideale temperatuur. Dankzij zijn ongelofelijke kracht zorgt hij ervoor dat u bij warme temperaturen het koel genoeg blijft hebben. De'Longhi ...

8.5

Een mobiele airco zonder afvoerslang of buis is een van de meest gezochte varianten van mobiele airco’s. Mede omdat niemand echt staat te wachten op het montage werk dat een mobiele airco nodig heeft. Terwijl er zeker mobiele airco’s bestaan zonder afvoerslang, betreft het in 99% van de gevallen een luchtkoeler en niet een mobiele airco. Wij gaan in dit artikel uitleggen waarom een mobiele airco zonder afvoerslang niet zo verstandig is en wat de uitzonderingen zijn. Kortom alles wat je nodig hebt voor het vinden van de perfecte oplossing voor deze zomer!

Waar dient een afvoerslang voor?

Om te begrijpen waar de afvoerslang van een mobiele airco voor dient ( en dus wat de afwezigheid ervan betekent). Is het handig om eerst te kijken naar hoe een gewone “airco” of wel een split-unit airco te werk gaat. De werking van een airco is eigenlijk niet heel complex! Wat je eigenlijk eerst moet weten is een stukje vloeistof natuurkunde!

Als een vloeistof naar een gas transformeert moet het hitte absorberen om dit te doen. Ook al wist je deze interactie, ben je er wel heel erg bekend mee. Dit fenomeen herkennen wij als we net uit de douche stappen en als we zweten. Deze transformatie is de reden waarom je ineens super koud hebt! Het water wil verdampen en moet dus hitte absorberen van jouw huid. Die het vervolgens weg vervoerd!

werking mobiele airco zonder slang en met slang

Transport van A ( blauw) naar B ( oranje)

Een airco gebeurt dit proces met behulp van een koelingselement om de warmte van A (woning) naar B (buiten) te verplaatsen. Als eerste zet de airco dus het koelingselement om naar een gas, en dan vervoerd de split unit deze naar buiten. Om vervolgens de hitte af te voeren naar buiten word het tegenoverstelde gedaan, namelijk het gas word omgezet naar een vloeistof met behulp van een compressor(een apparaat die hoge druk simuleert) en word het vloeistof weer naar binnen verplaatst om het proces te herhalen. Kortom een airco is niet zozeer bezig met het verkoelen van je woning, maar juist bezig met het verplaatsen hiervan, zoals eerder gezegd van A naar B.

Dan volgt natuurlijk de vraag… hoe doet een mobiele airco dit proces zonder de split unit?

Hoe zit het met een mobiele airco

Het proces van verkoeling bij een mobiele airco is bijna exact hetzelfde, behalve een aspect. Namelijk de locatie waar het proces gebeurd. In een split-unit is het proces van GAS->VLOEISTOF en VLOEISTOF->GAS op twee aparte locaties. Bij een mobiele airco is dat niet het geval. Dit gebeurd bij een mobiele airco intern!

Dit betekent dat de mobiele airco na het verkoel proces, koude lucht in de woning/kamer blaast. Maar dus ook warme lucht uit wil blazen. Het is natuurlijk vrij zinloos als de mobiele airco deze warme lucht weer de kamer inblaast. Daar is de afvoerslang voor. In deze afvoerslang word warme lucht die gecreëerd is binnen het verkoelingsproces naar buiten verplaatst. Terwijl de koude lucht juist binnen achterblijft.

Mobiele airco zonder afvoerslang werkt niet

Hopelijk is na het vorige verhaal al een ding heel duidelijk, namelijk dat een mobiele airco zonder afvoerslang, niet erg functioneel zou zijn. Een mobiele airco moet namelijk de warmte ergens naar vervoeren buiten de woning of kamer. Een mobiele airco zonder afvoerslang is qua idee vergelijkbaar met een in een kom tegelijk warm en koud water te doen, en te verwachten dat de temperatuur kouder gaat worden! Dat is natuurlijk met het huidige techniek niet mogelijk.

Kortom, een mobiele airco zonder afvoerslang bestaat niet (er is een uitzondering die wij hier bespreken). Toch zien wij vaak online in vele online winkels dat dergelijke claims wel worden gemaakt en verkocht. Het is belangrijk om als consument te weten dat dit heel erg misleidend is, want het betreft in 99% van de gevallen een aircooler/luchtkoeler en niet een mobiele airco.

Nou is een aircooler ook zeker een degelijke manier van verkoeling. Het is echter een geheel andere soort apparaat en proces. Een aircooler is eigenlijk een variant van een ventilator die met behulp van water (het liefst koud) het temperatuur van luchtverplaatsing licht verkoelt. Om een aircooler een mobiele airco of airco te noemen is appels en peren met elkaar vergelijken! Het betreft een volledig ander natuurkundig proces.

back to menu ↑

Uitzonderingen & Alternatieven

Evolar EVO-ES9000

8.4/10 Read review
84 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Evolar EVO-ES9000 - Mobiele Airco - 2,5 kW - werkt zonder afvoerslang - €995,00

Hoe zit het dan met de uitzondering? Als je echt niet in staat bent een afvoerslang te plaatsen en nog steeds op zoek bent naar een mobiele airco is de Evolar EVO-ES9000 uitzondering die wij aanraden. De Evolar EVO-ES9000 werkt iets anders dan wat wij hierboven hebben uitgelegd en is daar ook in qua aanbod voor Consumenten zeer uniek in. In tegenstelling tot een gewone mobiele airco koelt word hier het warmte omgezet in een voorraad water binnen de mobiele airco. Hierdoor is de Evolar EVO-ES9000 eerder een cold storage unit dan mobiele airco.

Omdat er geen afvoer aanwezig is kan de Evolar EVO-ES9000 niet de gehele dag aanblijven, en dat is ook meteen de uniekheid van de techniek achter het apparaat. Het apparaat koelt water tot -6 graden en gebruikt dit vervolgens om met hetzelfde principe zoals voorheen uitgelegd het omgeving af te koelen door de warmte in het watervoorraad op te slaan. Dit betekent dat de Evolar EVO-ES9000 ongeveer 8 uur lang kan koelen en daarna tot 4 uur nodig heeft om het water weer af te laten koelen tot juiste temperatuur. Hierdoor is het zeker niet voor iedereen een ideale oplossing. Maar als je op zoek bent naar een goede mobiele airco zonder afvoerslang zul je geen betere optie kunnen vinden. Het apparaat is ook over het algemeen prima geschikt voor huishoudens die op zoek zijn voor verkoeling op bepaalde momenten in de dag (denk bijvoorbeeld tijdens het slapen).

Zoek je echt een mobiele airco die de gehele dag aan kan blijven dan is er echter geen andere mogelijkheid naast een mobiele airco met afvoerslang.

Argoclima Ulisse Eco

9.1/10 Read review
91 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Argoclima Ulisse Eco Splitssysteem Zwart, Wit - €2.199,00

De Argoclima Ulisse Eco is eigenlijk geen mobiele airco maar een mobiele split airco. Het grootste voordeel van de Argoclima Ulisse Eco is dat de afvoerslang en eenheid daarbij geen montage of installatie nodig heeft om zijn werk te doen. Je kunt in principe gemakkelijk de buiten-unit gemakkelijk in de tuin of balkon op de grond neerleggen. Omdat het een split-unit betreft betekent het ook dat dit een veel krachtiger model is dan een traditioneel mobiele airco. Dus ook al is je raam deels open, het zorgt alsnog voor voldoende verkoeling in je huis. Dat wil niet zeggen dat wij zoiets aanraden, gezien dat niet een al te zuinige oplossing is! Je bent altijd beter af om een goede afsluiting te maken, zo’n dergelijke set is beschikbaar voor zowel deur als raam en kost zeker veel! Hiermee is het ook meteen de beste mobiele split airco.

De’Longhi Pinguino PAC EX120

8.5/10 Read review
85 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: De'Longhi Pinguino PAC EX120 Silent mobiele airconditioner met afvoerslang, airconditioning voor ruimtes tot 110 m³, luchtontvochtiger, ventilatiefunctie, 24-uurs timer, zwart - €712,45
Price history
×
Price history for De'Longhi Pinguino PAC EX120 Silent mobiele airconditioner met afvoerslang, airconditioning voor ruimtes tot 110 m³, luchtontvochtiger, ventilatiefunctie, 24-uurs timer, zwart
Latest updates:
  • €712,45 - maart 18, 2023
  • €735,90 - maart 15, 2023
  • €712,45 - maart 4, 2023
  • €837,99 - februari 25, 2023
Since: februari 25, 2023
  • Highest Price: €837,99 - februari 25, 2023
  • Lowest Price: €712,45 - maart 4, 2023
Last Amazon price update was: maart 28, 2023 11:35 am
× Product prices and availability are accurate as of the date/time indicated and are subject to change. Any price and availability information displayed on Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) at the time of purchase will apply to the purchase of this product.

Gezien een mobiele airco zonder afvoerslang niet echt bestaat buiten de EVO kun je ook gewoon kiezen voor een met een afvoerslang. In dat geval is een mobiele airco die ook zijn werk in stilte kan doen een sterke aanrader. De’Longhi Pinguino PAC EX120 is een van de stilte mobiele airco’s in onze test. Deze mobiele airco heeft voldoende BTU voor 100 vierkante meter en is dus ideaal voor de meeste woningen!

back to menu ↑

Veelgestelde vragen

Is een afvoerslang installeren een lastige klus?

Nee, er zijn genoeg opties zoals afsluitkit die het proces een stuk makkelijker maken. Zo’n dergelijke kit kost niet al te veel en is gemakkelijk te installeren zonder al te veel poespas. Geef je liever geen extra geld uit? Dan kom je nog steeds aardig ver met wat creativiteit en ducttape.

Welke mobiele airco’s met afvoerslang adviseert lucht-schoon.nl?

Als het binnen je budget valt en je een woning heb met een tuin of balkon is de hybride mobiele airco x de beste koelmethode die je kunt aanschaffen. Mede omdat het eigenlijk een split-unit is die gemakkelijk zelf geïnstalleerd kan worden. Zo heb je een mobiele airco die gemakkelijk je hele woning kan afkoelen en vrijwel geen geluid maakt.

Als dat geen optie is kun je ook kijken naar De’Longhi Pinguino PAC EX120 en natuurlijk de Evolar EVO-ES9000 als je een mobiele airco wil die geen afvoerslang heeft en je hem niet de hele tijd aan wilt hebben.

Wat is een goedkopere alternatief om mijn woning te verkoelen?

Een andere koelmethode waar je naar kunt kijken is een aircooler/luchtkoeler, of een goede ventilator. Dit bespaart je zeker een hoop qua budget, maar deze technieken zijn niet zo effectief als een airco.