Top 5
Mobiele airco's
Beste mobiele airco 2020
mobiele airco test

DeLonghi Mobiele Airco PAC EX100 Silent

De’Longhi zien we vaker terug in onze test. Het bedrijf heeft een uitstekende reputatie op het gebied van huishoudelijke apparaten. We zijn erg benieuwd naar dit model, en niet op zijn minst vanwege de veelbelovende naam van dit model. Deze mobiele ...

8.7
€804,70 €849,00 Bekijken
Read full review
2 Whirlpool PACB212HP

Whirlpool PACB212HP

Opvallend is dat in het luxere segment mobiele airconditioners de kleur steeds vaker zwart of donkergrijs is vergeleken met wit, de meest gebruikte kleur voor mobiele airco’s in het lagere segment. Dit geldt ook voor dit model van Whirlpool. We ...

8.3
€529,00 €599,00 Bekijken
Read full review
3 Sencor MT1411C

Sencor MT1411C

Een mobiele airco is over het algemeen een redelijke investering, en modellen die bedoeld zijn om een grotere ruimte mee te kunnen koelen zijn dit helemaal. Dit model van Sencor speelt hier slim op in door een grote ruimte te kunnen koelen voor een ...

8.2
4 Fuave ACS14K01

Fuave ACS14K01

Als je naar een airco zoekt voor een kleine of middelgrote ruimte, dan kan het zomaar dat je in je zoektocht eens een model van Fuave tegenkomt. Deze mobiele airco’s zijn van het huismerk van Coolblue en bieden over het algemeen een prima ...

8
5 Honeywell MN12CES

Honeywell MN12CES

Een mobiele airconditioner is in eerste instantie een apparaat dat vooral functioneel moet kunnen opereren. Toch is het ook interessant om te kijken naar luxere apparaten om je ruimte mee te verkoelen. Dit kan zijn, omdat ze er stijlvoller uitzien, ...

8

Beste mobiele airco

Testrapport 2020

Als we kijken naar oplossingen voor het verkoelen van je ruimte(s), dan heb je tegenwoordig een hoop verschillende opties. Deze opties zijn eenvoudig te onderscheiden op verschillende manieren als het gaat om de werking van de apparaten, maar ook op basis van de prijs. Mobiele airco’s zijn een mooie tussenoplossing. Niet zo duur als bijvoorbeeld een vast geïnstalleerde airconditioning, maar wel effectiever dan bijvoorbeeld aircoolers en simpele veniltilatoren. Met andere woorden, een mobiele airco is de meest economische oplossing voor krachtige koeling voor kleine tot middelgrote oppervlaktes. In onze test hebben we een grote hoeveelheid aan verschillende soorten mobiele airco’s voor je getest, van budget apparaten tot apparaten in het topsegment geschikt voor grotere ruimtes. Op deze manier kan jij je voordeel doen in je zoektocht naar ene mobiele airconditioning, want uiterlijk lijken deze apparaten namelijk allemaal bijzonder veel op elkaar.

DeLonghi Mobiele Airco PAC EX100 Silent

Hoewel de initiele prijs van deze mobiele airco aanzienlijk hoog is vergeleken met andere in onze rapport voor beste mobiele airco’s. Is het zeker niet een plek dat de DeLonghi Mobiele Airco PAC EX100 Silent niet verdient. Deze mobiele airco is de zuinigste mobiele airco die wij hebben getest. Het is dus een mobiele airco die uiteindelijk op basis van zuinigheid goedkoper uit komt dan zijn concurrenten.

Daarnaast beidt de PAC EX100 Silent een prima combinatie van prestaties met een maximale koelvermogen van 10.000 BTU. Meer dan voldoende voor een klein/gemiddelde kamer. Dat is vrij bijzonder als je het paart met de feit dat dit een van de stilste mobiele airco’s is die wij hebben getest. Daarnaast is het een mobiele airco die ook werkzaam blijft in de zomermaanden met handige extra functionaliteit. Zo kan deze mobiele airco zowel dienen als luchtreiniger en als luchtontvochtiger.

8.7/10 Read review
87 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: De'Longhi Pinguino PAC EX100 - Mobiele Airco - €804,70

back to menu ↑

Whirlpool PACB212HP

Een BTU van 12.000 & een vermogen van 3500 Watt is al een duidelijk indicatie dat de PACB212HP een duidelijke upgrade is op prestatie als we hem vergelijken met de nummer 1. Echter komt deze extra duw in prestatie wel met een tegenprestatie, namelijk het geluidoverlast als dit apparaat aanstaan. De PACB212HP is een prima mobiele airco als je van plan bent hem alleen maar in de zomer te gebruiken, gezien deze niet al te zuinig is qua gebruik (ook al is die wat goedkoper dan de EX100). Het is wel belangrijk om te realiseren dat een mobiele airco( welke dan ook) niet in staat is een grote ruimte te verkoelen, tenzij je van plan bent meerdere airco’s te gebruiken. Hoewel een mobiele airco altijd veel beter zal zijn als het komt tegen het bestrijden van warmte dan bijvoorbeeld een ventilator. Mede hierdoor kijken wij meer naar zuinigheid en niet naar pure prestatie.

Consumenten die extra aandacht hebben voor design omdat het apparaat wel in zicht blijft zullen wel zeer getrokken zijn tot de Whirlpool PACB212HP. Het is een van de mooiste mobiele airco’s in onze top 5 en is een die niet erg opvalt, een prima eigenschap voor zo’n apparaat.

Wel krijg je met de Whirlpool PACB212HP een prima balans tussen wat meer prestatie dan de nummer 1 voor een toch lagere prijs!

8.3/10 Read review
83 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Whirlpool PACB212HP - Mobiele Airco - €529,00

back to menu ↑

Sencor MT1411C

Een grote sprong in verkoelingsvermogen, maar offert wel aardig wat op in het “mobiele” vlak. De Sencor MT1411C is geen licht apparaat met 35 kg aan gewicht, het beschikt wel gewoon over wielen maar dat maakt het niet de leukste klus om hem te bewegen.

Wel krijg je bij deze mobiele airco een uitstekende koelvermogen voor een relatieve lage prijs. Ideaal als je een gemiddeld grote kamer hebt die je wilt verkoelen, en een plek hebt waar je de airco niet steeds in hoeft te verplaatsen.

Zeker een mobiele airco die wij aanraden voor een woonkamer of werkruimte! Het schikt minder goed voor een ruimte waar geluid een probleem kan worden zoals een slaapkamer. Qua vergelijking is deze mobiele airco ongeveer zo hard als een krachtige ventilator.

8.2/10 Read review
82 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Sencor MT1411C - €649,00

back to menu ↑

Fuave ACS14K01

De Fuave ACS14K01 is de krachtigste mobiele airco die wij hebben getest! Dit is ook echt het aspect waarin deze airco in onze beste mobiele airco lijst uitschijnt. Dit apparaat heeft wel 14.000 BTU aan koelvermogen en een indrukwekkende 480 kubieke meter aan luchtverplaatsing. Voor de meeste huishoudens helemaal in Nederland is dit misschien een beetje te veel van het goede. Het apparaat dient ook dubbel als luchtontvochter!

De Fuave ACS14K01 is ideaal voor een middelgrote ruimte waar geluid geen probleem is, maar het kan ook gebruikt worden in de slaapkamer omdat het apparaat over een degelijke nachtmodus dient. Wel is het handig om te onthouden dat dit niet de zuinigste mobiele airco is, en je dus wel moet letten op de energierekening wil je dit regelmatig gebruiken.

80 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Fuave ACS14K01 - €699,00

back to menu ↑

Honeywell MN12CES

Waarom de Honeywell MN12CES in onze best mobiele airco lijst is gekomen is eigenlijk heel simpel. Het is namelijk een prima middenweg voor consumenten die niet echt kunnen kiezen tussen zuinigheid en prestatie! Deze mobiele airco ligt qua prestatie en prijs ongeveer op de middenplek van de meeste airco’s. Het is niet de krachtigste maar beschikt toch meer dan genoeg BTU om een gemiddelde kamer te verkoelen.

Daarnaast is het ook qua prijsligging prima gemiddeld op de spectrum, en heeft het gepaard met zijn gewicht en geluidsniveau een multifunctioneel gebruikoptie. Dit is ene goede mobiele airco voor zowel de slaapkamer als de woonkamer en kan vanwege zijn gewicht gemakkelijk vervoerd worden van de ene naar de andere plek.

80 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Honeywell MN12CES - Mobiele Airco - €849,00

back to menu ↑

Wat is een mobiele airco?

De zomers in Nederland worden steeds warmer, door verschillende omstandigheden. Daarnaast wordt er steeds vaker thuis gewerkt. Een mobiele airco kan in die situaties uitkomst bieden. Een mobiele airco is precies wat de naam doet vermoeden, namelijk een airconditioning die relatief makkelijk te verplaatsen is. Deze apparaten zijn vaak wel redelijk groot in afmeting en verrijdbaar. Een airco is een groot apparaat, waar veel techniek in schuil gaat.

Het principe is simpel: een mobiele airco is een te transporteren airconditioning die op dezelfde manier werkt als een normale, vast geïnstalleerde airco. Deze apparaten zuigen de lucht uit de betreffende omgeving, en sturen de lucht door het apparaat die diezelfde lucht verkoelt met een koelvloeistof. Dit principe kan eindeloos herhaalt worden, en dan daarom ook bij warme, zomerse nachten een ruimte gedurende een lange tijd de lucht in een ruimte koelen. Dit koelen gebeurt over het algemeen door het gebruik van een koelvloeistof.

De koude lucht wordt dus terug de ruimte ingeblazen, maar de warme lucht moet ergens heen. Daarom hebben de meeste mobiele airco’s een slang, die naar buiten leidt.
De koude lucht wordt de kamer ingeblazen om de kamer te koelen. De warme lucht moet naar buiten geleid worden. Hoe dit gebeurt, is afhankelijk van het soort mobiele airco (zie hieronder).

back to menu ↑

Waarom een mobiele airco?

Eerder gaven we aan dat onder anderen de zomers in Nederland steeds warmer worden, dan is een reden dat mobiele airco’s steeds meer gezocht worden in Nederland. Woningen in Nederland zijn over het algemeen prima geïsoleerd, maar toch blijkt het in de praktijk lastig om deze huizen bij hogere temperaturen buiten goed te verkoelen. Een airco kan dan dan een goede oplossing zijn, maar een nadeel van een vast geïnstalleerde airco is over het algemeen dat deze bijzonder prijzig zijn, tot wel drie tot vier keer zo prijzig als een mobiele airco. Deze airconditionings koelen efficiënt, en zijn wat dat betreft dus wat duurzamer dan mobiele airco’s. Vaste airco’s hebben ook geen opvangbak voor condens, en nemen deze modellen geen ruimte in in het huis. Wel kan het installeren van een vaste airco een behoorlijke ingreep zijn in je huis. Het installeren kan prijzig zijn, en het is lastig een vaste airco mee te nemen op het moment dat je gaat verhuizen, of het model wil verplaatsen.

Een mobiele airco zoek je dus niet alleen vanwege praktische redenen, maar ook vanwege economische redenen.
Mobiele airco’s hebben een lagere initiële aanschafprijs, maar zijn over het algemeen wel iets minder energiezuinig dan vaste airco’s.
In onze test hebben we deze factoren dan ook meegenomen. Deze wegen zwaar bij de beoordeling van de mobiele airco’s. Een flinke investering als een mobiele airco vraagt namelijk om een goede overweging. Een apparaat als dit wil je maar één keer aanschaffen en langdurig gebruiken.

back to menu ↑

Welke mobiele airco’s zijn er?

In onze test komen we verschillen mobiele airco’s tegen. De meest gangbare mobiele airco is een model gemaakt van wit plastic, en is voorzien van een rooster in het ontwerp. Deze modellen zijn over het algemeen voorzien van wielen om deze te kunnen verrijden, en een slang die je naar buiten moet leiden om het apparaat werkend te krijgen.
Toch zien we ook een aantal andersoortige mobiele airco’s in onze test. Voorbeelden daarvan zijn slimme mobiele airco’s, die met een mobiele applicatie bestuurd kunnen worden, en compacte apparaten die geen gebruik maken van een slang. Voor het overzicht zetten we hier de verschillende soorten mobiele airco’s op een rijtje:

Mobiele airco’s met slang

Veruit de meeste mobiele airco’s in onze test maken gebruik van een systeem met een slang. Deze apparaten zijn meestal zo tussen de 18 en 30 kilo, en daarom, afhankelijk van het gewicht, relatief makkelijk te verplaatsen door het gebruik van wieltjes.
Deze modellen maken zijn vaak geschikt om ruimtes te koelen tussen de 10 en 40 vierkante meter. De prijs van deze apparaten is vooral afhankelijk van het oppervlakte dat deze apparaten kunnen koelen.
Deze apparaten zijn over het algemeen niet te besturen met een applicatie, maar wel met een afstandsbieding.
Bij een model als dit moet je de slang van het apparaat naar buiten leiden. Bij sommige van deze modellen krijg je een raam afdichtingskit meegeleverd, maar vaak moet je deze ook zelf bijbestellen. Dit is ook iets wat wij adviseren, omdat je zo zorgt dat de slang het best naar buiten leidt en het je ruimte het beste af zal sluiten.

Apparaten met een applicatie: ‘slimme’ apparaten

Net zoals bij luchtreinigers, koelkasten en printers vinden we ook bij mobiele airco’s slimme apparaten. Deze apparaten hebben een uitstekende functionaliteit, en kunnen de meeste functies van het apparaat op de telefoon worden ingesteld. Dit is met name handig in grotere ruimtes, of huizen met verschillende kamers. Als je van hetzelfde model meerdere apparaten hebt, zijn deze over het algemeen allemaal met dezelfde app te bedienen. Bijzonder handig, als je meerdere personen in je familie wil laten kunnen beslissen over de instellingen van je mobiele airco. Toch zijn slimme mobiele airco’s nog niet bijzonder populair, dit komt ook, omdat de meeste mobiele airco’s geschikt zijn voor slechts een kleine ruimte. Je bent dan over het algemeen toch wel dicht in de buurt van je apparaat, en is deze makkelijk handmatig te bedienen.

Persoonlijke airco’s

Mobiele airco’s zijn natuurlijk maar tot op zekere hoogte mobiel. Als je ze eenmaal hebt geïnstalleerd met slang naar buiten, dan zijn deze apparaten niet zo mobiel meer. Toch zijn er ook modellen die beter geschikt zijn om mee te nemen, en daaronder rekenen we de persoonlijke airco’s. Dit zijn apparaten die tot wel 20 keer lichter dan de mobiele airco’s met een slang. Deze apparaten werken soms zelfs met een batterij, waardoor je bijvoorbeeld een kleine airco op je bureau kan zetten voor persoonlijk gebruik.

2-in-1 of 3-in-1 apparaten

Deze modellen kunnen verschillende dingen naast koelen. Sommige apparaten kunnen ontvochtigen, sommige apparaten kunnen de lucht reinigen, sommige apparaten kunnen drogen en ventileren. Meer dan drie functies, vinden we over het algemeen niet.

back to menu ↑

Wat is de techniek achter een mobiele airco?

Koelvloeistof en gas

Mobiele airco’s zorgen dat je met koelvloeistof een ruimte kan koelen. Wanneer een vloeistof door het apparaat tot een gas wordt gemaakt, deze warmte kan opnemen. Als dit proces plaatsvindt in een afgesloten ruimte dan kan deze vloeistof verdampen en kan de ruimte langzaam dalen in temperatuur. De meeste airconditioners bestaan uit ventilatiecomponenten die de opgezogen, warme, lucht over de koelvloeistof in het apparaat. Wil dit proces goed blijven gaan, dan moet een compressor er voor zorgen dat het gebruikte gas in het apparaat van de verdampte lucht opnieuw een vloeistof kan maken. De overgebleven warmte moet natuurlijk ergens heen, en dit gebeurt door een slang naar buiten, of een afvoer.
Als de slang naar buiten loopt, gebeurt dit over het algemeen met name door het raam. De opening in dit raam moet dan wel goed afgesloten worden, want anders ontsnapt er warmte, en dat is natuurlijk niet het idee van een airco.

BTU

Bij mobiele airco’s kijken we in de beoordeling over het algemeen naar de de BTU, dit is een afkorting voor British Thermal Unit. Dit BTU is een getal waaraan af te lezen is hoeveel en hoe krachtig een apparaat een ruimte kan koelen. Hoe hoger dit getal, hoe beter in onze test.
Het is belangrijk dat je een passend BTU aantal gebruikt voor een passende ruimte. Niet alleen omdat je anders potentieel je ruimte niet goed genoeg koelt, of juist veel te krachtig (duur) is, maar ook omdat airco’s zo werken dat als de temperatuur te koel wordt, de compressor afslaat. Die moet vervolgens als de temperatuur hoger wordt weer opstarten. Dit beïnvloed de levensduur van dit soort apparaten. Kijk daarom in de test goed naar de verhouding tussen de BTU en het oppervlakte voor een goede prestatie en levensduur van het apparaat. Voor een ruimte van 20 vierkante meter is 7000 BTU prima, en dit loopt op tot zo’n 12000 BTU voor een ruimte van 40 vierkante meter.

Geluid

De meeste mobiele airco’s die op de markt zijn maken zo’n 65 dB aan geluid. Dit is een flink geluid, wat regelmatig op zal vallen als je het apparaat aan hebt staan. Zeker in een kleine ruimte zal dit geluid zeker opvallen.
Er zijn een paar modellen op de markt die wat minder geluid maken.

Gewicht en afmeting

Het handige van mobiele airco’s is natuurlijk dat deze te verplaatsen zijn. Het gewicht en de afmetingen zijn dan ook belangrijk voor hoe verplaatsbaar deze apparaten zijn. Het is vooral belangrijk om te kijken of de airco over wieltjes beschikt. Zonder wieltjes wordt het bijzonder lastig om een apparaat van vaak meer dan 20 kilo te verplaatsen. Daarnaast zijn deze apparaten vaak vrij groot, en dus zijn wielen echt noodzakelijk. Heb je meer verdiepingen in je huis, let dan vooral op het gewicht van het model.

Energieverbruik

De meeste mobiele airco’s in onze test kosten bijzonder veel energie, zeker in vergelijking met vaste airco’s. De meeste mobiele airco’s vallen in drie verschillende energieklassen: A, A+ en A++. Veruit de meeste apparaten vallen in energieklasse A. Relatief energiezuinig voor een product als deze,
een meer energiezuinige airco is vaak in eerste instantie vrij prijzig, maar verdient zichzelf na verloop van tijd terug middels de energierekening.
Energiezuinige airco’s maken over het algemeen ook wat minder lawaai.

back to menu ↑

Wat is de ideale mobiele airco voor mij?

De ideale mobiele airco is natuurlijk een persoonlijke keuze. Deze is met name afhankelijk van een aantal verschillende factoren die we hieronder zullen toelichten.

Oppervlakte

Voor je een mobiele airco aanschaft, moet je goed kijken hoeveel ruimte een airco aan kan. Het is namelijk zonde van het geld als een apparaat te krachtig is voor de te koelen ruimte, en het is zonde als een apparaat een ruimte eigenlijk niet goed genoeg kan koelen. Zorg er daarom voor dat je zelf ook goed op de hoogte bent van de oppervlakte van de ruimte die je wil koelen.

Capaciteit/kracht

Bij mobiele airco’s hebben we het als het op de kracht gaat over BTU, de waarde om de koelkracht van airco’s aan te duiden. Een hogere koelkracht betekent dat een apparaat in een uur meer kubieke meters kan koelen. De meeste mobiele airco’s beginnen bij zo’n 7000 BTU, en de krachtigste apparaten beschikken over zo’n 14000 BTU.
Maak voor jezelf een afweging hoeveel kracht je nodig hebt. Als je ruimte wat minder goed geïsoleerd is, adviseren we een krachtiger apparaat te overwegen.

Geluid

Mobiele airco’s zijn vrij luide apparaten. Eigenlijk zijn alle airco’s in onze test goed voor zo’n 65 dB aan geluid. Er zijn een paar uitzonderingen op, dus als je echt graag een stil apparaat wil, moet je daar goed naar zoeken. Ook kun je als dit echt belangrijk voor je is, een kleiner model mobiele airco overwegen, een persoonlijke airco.

Prijs

De prijs van mobiele airco’s varieert enorm en begint zo bij rond de 200 euro voor de goedkoopste modellen, en loopt in onze test op tot om en nabij de 1000 euro. Een mobiele airco is bij uitstek een apparaat waar budgetversies van worden gemaakt, omdat de eerste apparaten op de markt vrij prijzig waren. Door te besparen op bepaalde specificaties die niet iedereen belangrijk zijn, als ontvochtiging of ventilatie. Want waar veel consumenten als eerste naar kijken in hun zoektocht naar een mobiele airco is het oppervlakte en het koelvermogen. Voor apparaten met wat lagere specificaties zijn er dus legio mogelijkheden om deze voor een budget prijs te verkrijgen. Zeker voor apparaten met een wat groter oppervlakte is dit een stuk lastiger.

Gebruiksgemak

Gebruiksgemak is een onderdeel waar je op kunt letten bij de aanschaf van een mobiele airco, maar we hebben dit onderdeel niet zo hoog op de agenda gezet, omdat de meeste apparaten een vrij identieke werking hebben. De meeste apparaten werken met een afstandsbediening, en zijn eenvoudig te bedienen. De meest gemakkelijk te gebruiken apparaten zijn echter de apparaten die ‘slim’ kunnen functioneren. Dat wil zeggen dat ze met een smartphone bediend kunnen worden.

Stijl/uiterlijk

Omdat mobiele apparaten zo groot zijn, staan ze vaak midden in het zicht van de ruimte, zeker omdat de ruimtes van de geteste apparaten vaak niet zo groot zijn. Voor het uiterlijk van deze apparaten maken we eigenlijk alleen onderscheid tussen lichte en donkere apparaten. Witte apparaten vallen namelijk bijzonder erg op in donkere ruimtes, en vice versa.
In het hogere segment van de markt van mobiele airco’s zien de apparaten er vaak stijlvoller uit. Deze apparaten zijn dan niet in alle gevallen vierkant, en hebben vaak een duidelijker display, soms zelfs een LCD scherm.

Lucht schoon
Login/Register access is temporary disabled