Top 5
Air coolers van 2021
Beste aircooler
aircooler test

Honeywell TC30PM

We kennen Honeywell uiteraard van de verschillende elektronische producten die het merk produceert. Vooral de Honeywell producten met betrekking tot temperatuurregulering zijn natuurlijk bekend. Bijna ieder huis in Nederland gebouwd voor 2000 heeft ...

8.5
€156,45 €259,00 Bekijken
Read full review
2 MOA Luchtkoeler AC128WBR

MOA Luchtkoeler AC128WBR

MOA komen we regelmatig tegen als producent van elektronica wat net wat gunstiger geprijsd is dan modellen van concurrenten, maar wel een vergelijkbare functionaliteit kan bieden. We zijn dan ook benieuwd naar dit model van MOA, want het apparaat ...

8.4
3 Trotec PAE 51

Trotec PAE 51

Trotec is een Duits bedrijf dat we vooral kennen van apparaten die ingezet worden voor wat heftiger opdrachten dan een ruimte met verdamping tot verkoeling brengen. We zijn dan ook zeer benieuwd wat dit model te bieden heeft. Dit model behoort tot ...

8.3
4 Trotec PAE 50

Trotec PAE 50

In onze test behoort dit model tot de prijzigste modellen in onze test. We zijn dan ook erg benieuwd naar de functionaliteit en prestaties van dit model, en of ze overeenkomen met het prijskaartje van dit apparaat. We kennen Trotec als een ...

8.2
5 Camry CR 7905 Air cooler 3 in 1

Camry CR 7905 Air cooler 3 in 1

De naam van dit model windt er geen doekjes om. Dit model is een aircooler met drie verschillende functies. Soms wordt dit een klein beetje aangezet in de verkoop, omdat deze drie functies zo dicht naast elkaar liggen dat de andere functies slechts ...

8.1

Beste aircooler

Testrapport 2021

Bij het zoeken naar oplossingen om de temperatuur op warme zomerdagen naar beneden te brengen, heb je bijzonder veel opties die variëren van zo’n 20 tot wel meer dan 1000 euro. Natuurlijk hangt het er helemaal vanaf voor wat voor een oppervlakte je op zoek bent en hoe krachtig de koeling moet zijn. Voor sommige producten die zich in het goedkoopste segment bevinden is het duidelijk voor wat voor soort ruimte deze geschikt zijn, en voor de duurdere apparaten in onze tests is het ook duidelijk dat deze nodig zijn om grotere ruimtes krachtig te kunnen koelen. In het grote gedeelte tussen deze apparaten is echter nog bijzonder veel ruimte, en verschillende producten in verschillende prijsklassen doen een poging om de oplossing te zijn om de temperatuur in jouw ruimte naar beneden te brengen. We vinden hier onder anderen mobiele airco’s, ventilatoren en air coolers. In deze test hebben we air coolers onder de loep genomen.

Honeywell TC30PM

De Honeywell kwam met kop en schouder boven de concurrentie steken in onze beste aircooler test. Waarom de Honeywell TC30PM zo goed presteert en scoort in onze test kwam mede door drie aspecten.

Ten eerste heeft deze aircooler met een vermogen van 120 Watt een zeer hoge luchtstroom. Een aircooler is namelijk niks anders dan een ventilator met een extra verfrissend element. Dus het is hierom belangrijk om een aircooler ook te beoordelen zoals je dat zou doen met een “gewone” ventilator. Het heeft daarbij ook een degelijke reservoire die volgens onze analyze precies middenin valt in wat een gemiddelde consument nodig heeft.

Ten tweede is de methode waarbij de luchtverplaatsting in contact komt met het waterreservoire door ons extra effectief gemeten. Gemiddeld zagen wij een daling van 5 Celcius! Vrijwel het dubbele van wat bij andere vergelijkbaar geprijsde aircoolers meetbaar was.

Tot slot krijg je bij die apparaat eigenlijk twee apparaten voor de prijs van een. De Honeywell TC30PM dient namelijk dubbel als een mini-luchtreiniger, extra fijn voor gebruikers met hooikoorts en allergie!

8.5/10 Read review
85 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Honeywell TC30PM Air Cooler 7.9L Wit/Zwart - €156,45
Price history
×
Price history for Honeywell TC30PM Air Cooler 7.9L Wit/Zwart
Latest updates:
  • €156,45 - maart 27, 2023
  • €169,95 - maart 19, 2023
  • €156,45 - maart 1, 2023
Since: maart 1, 2023
  • Highest Price: €169,95 - maart 19, 2023
  • Lowest Price: €156,45 - maart 1, 2023

back to menu ↑

MOA Luchtkoeler AC128WBR

Een degelijke alternatief voor consumenten die de Honeywell TC30PM net aan de dure kant vinden. De AC128WBR is een van de goedkopere aircoolers in onze beste aircooler lijst, maar je krijgt aardig wat terug qua prestatie voor wat je voor hem neerlegt. Voor zijn prijs heeft het apparaat een heel hoge luchtstroom gemeten door ons, wel is de nadeel dat het apparaat wel wat aan de luide kant lag vergeleken met andere apparaten. Het kost ook wat punten als het komt op reservoire maat, hierdoor ga je hem waarschijnlijk op warme dagen toch redelijk vaak moeten vervangen. Helemaal als je het het apparaat wil halen!

Het is een prima alternatief de geluidsoverlast je niet erg dwars zit en je voornamelijk een verkoeling zoekt in je woonkamer, voor in de slaapkamer raden wij hem persoonlijk af.

8.4/10 Read review
84 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: MOA Luchtkoeler - Aircooler - Inclusief Afstandsbediening - Koeler - AC128WBR - €119,00

back to menu ↑

Trotec PAE 51

Een zeer krachtige aircooler, die misschien minder oppervlakte kan verkoelen dan de Honeywell TC30PM maar wel veel sneller en effectiever zijn werk kan doen in kleinere ruimtes! Een vermogen van 110 Watt zorgt ervoor dat deze aircooler meer dan genoeg luchtstroom kan generen voor de warme zomermaanden, paar dat met een enorm reservoir van 20 liter!

Wat hem echter echt onderscheidt, is dat hij vergeleken met andere aircoolers in onze test een stuk stiller te werk gaat, met maar een gemeten geluidsoverlast van 59 dB dat terwijl het gemiddelde rond de 64 dB lag!

8.3/10 Read review
83 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Trotec PAE 51 - Luchtkoeler/ventilator - €119,95

back to menu ↑

Trotec PAE 50

De Trotec PAE 50 is eigenlijk in elke vlak beter en krachtiger dan de PAE 51. Best raar als je nagaat dat het een voorganger is van de nieuwere variant. Qua luchtvermogen is dit een van de beste aircoolers in onze aanraders lijst. Dat ook met een groot reservoir van 20 liter. Toch staat hij wel lager dan de 51.

Dit komt mede door drie dingen, waardoor hij niet voor iedereen is weggelegd. Ten eerste en ook meteen een van de grootste redenen is het de prijs van deze aircooler. Voor zo’n prijs kun je bijna al een mobiele airco gaan aanschaffen. Dat is niet echt logisch gezien een mobiele airco altijd beter presteert dan een aircooler! Daarnaast is de 50 veel, veel luider dan de 51 met wel 65 dB, en is het niet echt een apparaat die je vaak heen en weer kunt sleuren met zijn toch zwaardere gewicht.

8.2/10 Read review
82 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Trotec PAE 50 - Luchtkoeler/ventilator - €179,95

back to menu ↑

Camry CR 7905

De CR 7905 is zeker geen aircooler die wij aanraden voor algemeen gebruik. Het is echter wel een van de beste aircoolers voor in de slaapkamer! Niet alleen is het een stille aircooler, het heeft ook een enorm luchtvermogen waardoor hij een kleine ruimte zoals een slaapkamer zeer gemakkelijk afkoelt.

Het enige nadeel is dat al dat vermogen heel fijn is voor in een slaapkamer, echter is de totale oppervlakte dat dit apparaat kan verkoelen zeer teleurstellend!

8.1/10 Read review
81 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Camry CR 7905 Air cooler 3 in 1 - €64,95

back to menu ↑

Wat is een air cooler?

Een air cooler of luchtkoeler is een apparaat dat werkt met een relatief ouderwets, beproefd principe in een nieuw jasje. Een air cooler zorgt er voor dat je met behulp van koud water dat door de machine verkoeld wordt, je ruimte verkoeld. In essentie wordt de lucht dus in eerste instantie koeler gemaakt door het gebruik van koud water (of ijs), en de lucht wordt daarna met behulp van een ventilator en luchtroosters of andere technieken in de betreffende ruimte verspreid. Dit kan er bij juist gebruik toe leiden dat de lucht in een ruimte wordt gekoeld met tot wel 6 graden, hoewel dit lastiger te peilen is bij air coolers dan bij bijvoorbeeld mobiele airco’s, die daarvoor een waarde hanteren (BTU) vanuit de fabrikant. In het geval van een air cooler kijken we met name naar de kracht van de lucht en hoe sterk en hoe goed en sterk deze door de ruimte verspreid wordt door middel van het wattage en de daaraan gekoppelde luchtstroom score.

Een air cooler is in essentie een luxe uitvoering van een ventilator. Door het gebruik van koud water kan een air cooler echter krachtiger zijn dan ventilatoren. Zeker voor warmere zomerdagen, waarop verkoeling extra gewenst is, is een air cooler een interessante keuze.

De werking van een air cooler is ook net wat anders dan bijvoorbeeld een normale air co. Een airconditioning verplaatst warme lucht langs een koelelement, maar een air cooler maakt gebruik van koud water. De lucht die een air cooler produceert is minder koud dan de lucht die uit een airconditioning komt.

back to menu ↑

Waarom een air cooler?

Er zijn dus verschillende voordelen om voor een air cooler te kiezen ten opzichte van andere apparaten als een ventilator of een mobiel air cooler. Deze hebben we hier verder voor je op een rijtje gezet.

Ontwerp

Ten opzichte van een mobiele airco is het grootste voordeel dat je met een air cooler niet te doen hebt met een grote slang die je door een raam of door een muur hoeft te steken. Je kan een model als dit dus overal gebruiken waar je dat uit komt, het is niet afhankelijk van de isolatie van een ruimte.
Je kan een air cooler ook in slechter geïsoleerde ruimtes inzetten door deze op bepaalde plekken te richten, zo kan de air cooler alsnog effectief zijn werk doen.
Daarnaast is een air cooler een stuk lichter dan een mobiele airco, en daarom een stuk eenvoudiger te verplaatsen. Dit is een groot voordeel, zeker als je het apparaat in verschillende ruimten wil gebruiken. De meeste air coolers zijn ook nog verrijdbaar, dus kunnen relatief makkelijk verschillende delen van een ruimte koelen. Air coolers zijn vaak tot wel drie keer lichter dan mobiele airco’s, en dan hebben we het nog niet eens over de persoonlijke air coolers, die nog weer een stuk minder wegen dan air coolers die gebruikt worden om ruimtes mee te koelen.
Je zou er dus voor kunnen kiezen om een air cooler overdag in de woonkamer of op je kantoor te gebruiken, en ‘s avonds en ‘s nachts in de slaapkamer. Dit is met een mobiele airco praktisch onmogelijk.

Air coolers zijn over het algemeen ook iets eenvoudiger in de bediening, maar beschikken niet altijd over een afstandsbediening of app.

Krachtiger dan een ventilator

Ventilatoren kunnen soms een prima optie zijn in de strijd tegen warmere temperaturen, maar meer dan eens zien we ook dat ventilatoren niet voldoende zijn om de temperatuur, of de gevoelstemperatuur, van een ruimte echt naar beneden te brengen. Een air cooler is hier wel toe in staat en kost vaak niet bijzonder veel meer dan een ventilator. Een air cooler wordt dan ook wel gezien als een luxere versie van een ventilator.

Prijsverschil

In vergelijking met een vaste- of mobiele airco is een aircooler bijzonder veel goedkoper. Zeker in Nederland, waar de zomer warm, maar niet overdreven warm is, kan het economisch zijn om een niet blijvende oplossing te kiezen omdat dit meestal een duurdere optie betreft. Daarnaast slurpen goedkopere airco’s vaak een hoop energie, iets wat je op termijn ook een hoop gaat kosten. Een air cooler is daarmee ook een goede middenweg.

Multifunctionaliteit

Veel air coolers hebben functies naast alleen het koelen van een ruimte. De meeste modellen kunnen namelijk ook de lucht bevochtigen, en ventileren. Sommige apparaten kunnen de lucht ook drogen. Andere functionaliteit die we in onze test tegenkwamen was bijvoorbeeld een anti-muggenfunctie en het reinigen van de lucht door middel van ionisatie, erg handig om de lucht in huis schoner te maken.
Zo kan een air cooler meer doen dan alleen de lucht koelen, en zorgt de verhoogde multifunctionaliteit voor een compleet product.

Laag energieverbruik

Een air cooler maakt gebruik van verdampte lucht, dit is een stuk economischer dan een airco, die over het algemeen energie slurpt. Over het algemeen kunnen we dan ook zeggen dat een air cooler energie bespaart ten opzichte van alle andere apparaten puur vanwege het energieverbruik.

Gevoeligheid

Als je keel gevoelig is voor de drogere lucht die er uit een airconditioning komt, kan een air cooler een uitkomst zijn. Deze produceert vochtigere, en dus frissere, prettiger in te ademen lucht dan een airconditioning.

Installatie

Als je bij warmere temperaturen buiten toe bent aan verkoeling kan een vaste airconditioning te prijzig zijn of te veel werk om te installeren. Een vaste airco installeren is sowieso een hele operatie, en elke keer dat je een mobiele airco wil gebruiken, moet je een hoop handelingen uitvoeren. Dit hoeft bij het gebruik van een air cooler niet.

back to menu ↑

Wat is de techniek achter een air cooler?

Koude lucht

Air coolers werken simpeler dan de meeste andere koelingsproducten die we in onze tests zien. De lucht wordt door deze apparaten verkoeld, en dit kan op verschillende manieren gebeuren. Onder anderen door koud water, dit kan door ijsblokken, of koelelementen. De warme lucht wordt op deze manier aan de lucht onttrokken, en koude lucht komt er voor in de plaats.

Verdamping

Omdat air coolers gebruik maken van verdampte lucht, is de lucht die dit apparaat verspreid over het algemeen een stuk vochtiger dan lucht die andere apparaten verspreiden. Deze vochtige lucht heeft niet alleen een verkoelend effect, maar ook een luchtbevochtigend effect.

Luchtstroom

Het is lastiger om een air cooler objectief te kunnen beoordelen dan het is om een airco of mobiele airco te beoordelen op een specifieke waarde. Bij een air cooler doen we dit op basis van een score die we luchtstroom noemen. Deze luchtstroom score leiden we af uit het wattage van een apparaat. Het wattage bepaald namelijk voor een groot gedeelte hoe krachtig een apparaat is en hoe krachtig de lucht uit een apparaat geblazen kan worden, en hoe diep deze luchtstroom reikt. Deze luchtstroom waarde vinden we onder anderen terug bij ventilatoren.

Geluid

De meeste air coolers die er verkrijgbaar zijn maken zo’n 60 dB aan geluid. Omdat air coolers over het algemeen zullen worden ingezet in kleinere ruimtes, zal dit geluid wel degelijk opvallen die op de markt zijn maken zo’n 65 dB aan geluid. Dit is een flink geluid, wat regelmatig op zal vallen als je het apparaat aan hebt staan. Zeker in een kleine ruimte zal dit geluid zeker opvallen. Hou hier rekening mee bij de aanschaf van de aircooler die je voor ogen hebt.

Gewicht en afmeting

Een handig onderdeel van air coolers is dat deze relatief eenvoudig te verplaatsen zijn. Het gewicht en de afmetingen van deze apparaten zijn over het algemeen een stuk handiger en lichter dan apparaten van concurrenten.
De meeste air coolers maken gebruik van wieltjes onder het ontwerp, zodat deze eenvoudig te verrijden zijn.
Sommige andere modellen beschikken weer over een handvat om het model aan op te tillen, handig, zeker als een model kleiner is dan gemiddeld. Heb je meer verdiepingen in je huis, kijk dan in je zoektocht zeker naar het gewicht.

Energieverbruik

Air coolers zijn apparaten die niet voorzien worden van een energielabel, zoals dat bij airconditioners bijvoorbeeld wel het geval is. Air coolers gebruiken in de regel wel veel minder energie dan bijvoorbeeld air conditioners, en zijn in alle gevallen een energiezuinigere keuze.

back to menu ↑

Wat is de ideale air cooler voor mij?

Uiteraard is de ideale air cooler een persoonlijke keuze. Deze keuze is ook afhankelijk van verschillende factoren. We zullen in de onderstaande toelichting de verschillende factoren beter voor je duiden. Zie het als een rangschikking op basis waarvan je een keuze zou kunnen maken.

Oppervlakte

Neem in gedachten dat een air cooler niet zo krachtig is als een mobiele airco of airco, en daarom niet geschikt is voor grotere ruimtes. We adviseren in het algemeen een air cooler te gebruiken voor ruimtes kleiner dan zo’n 20 vierkante meter. Zorg ten alle tijden dat je goed op de hoogte bent van het oppervlakte dat je met de air cooler wil bereiken.

Capaciteit/kracht

Zoals we eerder toelichtten kijken we voor de capaciteit en de kracht van het apparaat met name naar de luchtstroom score. Ons devies is dan ook: probeer een apparaat te vinden met een zo hoog mogelijke luchtstroom score. Deze apparaten zijn krachtiger, de luchtstroom zal verder reiken en daardoor zal een apparaat als dit krachtiger kunnen koelen en bevochtigen.

Geluid

Omdat air coolers geschikt zijn voor wat kleinere ruimtes adviseren we te zoeken naar modellen die niet bijzonder veel lawaai maken. In kleine ruimtes zal dit geluid namelijk nog eens extra opvallen, en dat is niet zo’n aantrekkelijke gedachte: de hele zomer naar het geluid van je air cooler zitten luisteren. Air coolers zijn over het algemeen wel stiller dan mobiele airco’s en vaste airco’s, dus hier kun je je voordeel mee doen.

Prijs

De prijs van air coolers varieert van ongeveer twee tientjes tot rond de 300 euro. We zien in onze test een duidelijke tweedeling tussen modellen die geschikt zijn voor persoonlijk gebruik, en apparaten gebruikt dienen te worden om een volledige ruimte te kunnen koelen. Lees onze reviews goed, en kijk goed naar de specificaties, want een hogere prijs wil in deze test niet per se zeggen dat te verwachten valt dat een apparaat beter zal presteren. Het is slechts een indicatie, maar er is een flink kwaliteitsverschil tussen veel verschillende apparaten. Het is mogelijk om als je gebonden bent aan een klein budget, een prima apparaat te vinden dat stukken beter presteert dan een ventilator, en niet onder doet voor een mobiele airco.

Gebruiksgemak

Omdat je de air cooler waarschijnlijk zult gebruiken in een kleine ruimte is het niet erg belangrijk dat er een app of afstandsbediening bij het apparaat zit. Je bent waarschijnlijk toch altijd wel redelijk in de buurt om het bedieningsschema van het apparaat te kunnen bedienen. Een apparaat dat wel beschikt over een app of afstandsbediening is direct wel een stuk gebruiksvriendelijker dan andere modellen. Vind je dit belangrijk, let hier dan goed op bij de aanschaf van een model. We hebben er voor gekozen gebruiksgemak niet nog hoger te zeggen op de agenda, omdat er bij een apparaat als dit niet veel opties zijn. Het is voor een air cooler simpelweg niet echt mogelijk om echt ongebruiksvriendelijk te zijn, wel om juist extra gebruiksvriendelijk te zijn.

Stijl/uiterlijk

Dit onderdeel staat zo laag op onze lijst, omdat het niet erg van invloed is op de werking van het apparaat. Toegegeven, niet alle air coolers zien er even goed uit, maar dat komt vaak ook omdat ze prijsbewust zijn opgebouwd, uit goedkope materialen. Dit zorgt er dan vaak wel veel voor dat deze apparaten licht zijn, eenvoudig te verrijden of mee te nemen. We adviseren daarom om een onopvallend model te kiezen, een wit model voor een lichte ruimte, en een donker model voor een donkere ruimte.