Beste luchtreiniger – Alles wat je moet weten!

Het is weer zover. Je komt thuis van een lange dag werken, ploft op de bank en merkt gelijk de irritatie in je luchtwegen op. Erg leuk dat de zon weer begint te schijnen, maar wanneer je last hebt van hooikoorts heeft deze tijd van het jaar ook zijn nadelen. Of een ander scenario; je woont op een pico Belo plek, maar slaagt er niet in van die onaangename geurtjes af te komen. Van sigaretrook tot etensgeuren, maar ook de haren van je lieve huisdier vliegen in het rond. Het is tijd voor verandering. Het is tijd om opzoek te gaan naar de beste luchtreiniger voor jou!

Tijd voor een luchtreiniger

Mocht één van deze situaties je bekend voor komen, dan kan een luchtreiniger een uitkomst bieden voor jouw problemen. Maar waar moet je opletten? Prijzen? Kwaliteit? Aanbieder? Wanneer ik zelf online winkel, vind ik het lastig een keuze te maken tussen de vele soorten artikelen en waarop ik deze keuze moet baseren om het artikel te vinden wat echt bij mij past. Allerlei aanbieders kunnen beweren de beste luchtreiniger te bezitten, dus het is begrijpelijk dat je niet weet wat je moet geloven. Daarom is het nu mijn doel, om jou te helpen met het vinden van de perfecte luchtreiniger voor jouw situatie!

Waarom zou ik een luchtreiniger willen kopen?

Het feit dat je op deze website bent beland, geeft aan dat wellicht één van deze vragen al in je opgekomen is. Er is interesse in het kopen van een luchtreiniger. Dit kan veel verschillende redenen hebben, daarvoor heb ik er een aantal op een rijtje gezet:

 1. De luchtkwaliteit binnen is slechter dan de kwaliteit buiten. Vaak bevat de lucht vervuilde luchtdeeltjes, denk hierbij aan bijvoorbeeld huismijt. Ook bacteriën en virussen kunnen in de lucht rondcirculeren. Een luchtreiniger maakt deze bacteriën en virussen onschadelijk.
 2. Je beste vriend in huis is aan het verharen, deze katten en hondenharen wil je graag uit de lucht halen. Een luchtreiniger vangt het haar van huisdieren op en maakt zo de lucht schoner.
 3. Aanpakken van gezondheidsproblemen. Denk aan het voorkomen van heftige allergische reacties op pollen. Ook astmatische aanvallen verminderen zou een optie kunnen zijn. Een luchtreiniger helpt namelijk bij het verwijderen van onder meer pollen en zwevende deeltjes uit de lucht.
 4. Het laten verdwijnen van nare geuren. Rookgeur, onfrisse luchtjes, de luchtreiniger biedt uitkomst. Het verwijdert nare geurtjes en neutraliseert daarnaast schadelijke stoffen uit de lucht.

Zijn er dingen waar ik rekening mee moet houden?

Er zijn veel dingen waar je op moet letten bij het kopen van een luchtreiniger. De luchtreiniger die voor de buurman perfect werkt kan voor jou een minder effectieve uitkomst bieden. Om jou te helpen, zal ik een aantal belangrijke factoren noemen om een zo goed mogelijke keuze te maken:

Er zijn veel verschillende soorten luchtreinigers, ieder met zijn eigen techniek. Bij de verschillende mogelijkheden kan gedacht worden aan luchtreinigers met;

 • Voorfilter
 • Ionisator
 • HEPA-filter
 • Koolstoffilter
 • Geurfilter
 • Kinderbeveiliging
 • Nachtmodus
 • Pollenprogramma

Voorfilter
Een Voorfilter zorgt ervoor dat de grootste vuildeeltjes worden tegengehouden. Vaak bestaan zij uit grote vakjes met daartussen rasters. De vuildeeltjes die hiermee tegengehouden worden zijn bijvoorbeeld haren of stofdeeltjes.

Ionisator
Negatieve ionen worden de lucht ingeblazen door de ionisator en kunnen zich aan vuile lucht vastklampen. ‘Wat maken die negatieve ionen uit?’ hoor ik je denken. Heel simpel; deze negatieve ionen kunnen zich hechten aan deeltjes die je wil opruimen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pollen of sigarettenrook. Wanneer deze binding plaatsvindt treedt er een chemische reactie op die deze deeltjes onschadelijk maakt. Door de binding zijn de deeltjes samen ook zwaarder, waardoor ze op de (onschadelijk gemaakt) op de grond belanden. Dit is dus een ideale functie voor mensen die rook willen neutraliseren of die last hebben van hooikoorts.

HEPA-filter
Een HEPA-filter, oftewel; High Efficiency Particulate Air, kan zoals de naam al aangeeft luchtpartikels tegenhouden. Dit filter heeft een diameter van 0,3 micrometer, waardoor partikels met een diameter van 0,3 of groter uit de lucht gefilterd kunnen worden. Op deze manier kunnen veel soorten bacteriën uit de lucht gefilterd worden. Virussen, smog en rook hebben vaak een nog kleinere diameter, waardoor deze vaak wel het HEPA-filter kunnen passeren.

Koolstoffilter
De inhoud van dit filter is actieve koolstof. Net als de ionisator bindende eigenschappen heeft, heeft het koolstoffilter ook bindende eigenschappen. Luchtreinigers met een koolstoffilter, bevatten actieve kool. Aan actieve kool kunnen allerlei stoffen zich binden, zo ook slechte luchtdeeltjes. Met dit filter kan de lucht dus tot op bepaalde hoogte gezuiverd worden.

Geurfilter
Zoals de naam al zegt, verwijderd een geurfilter nare geurtjes uit de lucht.

Kinderbeveiliging
Een kinderbeveiliging op het apparaat zorgt ervoor dat kinderen niks kunnen veranderen. Op deze manier zullen er geen ongewenste instellingen uitgevoerd kunnen worden door deze kinderen.

Nachtmodus
Zoals de naam al aangeeft, zorgt nachtmodus ervoor dat wanneer het donker is, je nog steeds het display kan zien. De meeste luchtreinigers die deze functie hebben werken zo dat wanneer je in het donker op een willekeurige toets drukt, het display oplicht, waardoor je weer makkelijk de instellingen af kan lezen.

Pollenprogramma
Wanneer dit programma op de luchtreiniger zit, zal de luchtreiniger op het moment van veel pollen in de lucht de intensiteit verhogen. Op deze manier zullen er meer pollen in kortere tijd uit de lucht gehaald kunnen worden.

Tijd voor het echte werk

Nu je weet waar op gelet kan worden en je alvast een basis hebt kunnen vormen van wat jíj nu eigenlijk wil, is het tijd om de reviews te bekijken. Ik heb veel verschillende reviews gelezen van onder andere kopers op bol, fonq en coolblue. Zij zijn één van de grootste aanbieders op dit gebied en hier zijn dus ook de meeste actuele reviews te vinden. Om het makkelijk te maken en omdat iedereen een eigen voorkeur heeft van informatie verwerken, zijn de resultaten op verschillende manieren weer gegeven. Allereerst puntsgewijs, waarbij de negatieve en positieve aspecten van de desbetreffende luchtreiniger tegen elkaar uit zijn gezet. Daarna in een verhaal, zodat het duidelijker wordt wat er met deze punten concreet bedoelt wordt.

Beste Luchtreinigers op een rijtje

In tegenstelling tot de meeste sites, heb ik ervoor gekozen om niet een ultieme beste luchtreiniger te kiezen. In mijn ogen, bestaat de beste luchtreiniger niet. Dit vanwege het feit dat elke luchtreiniger bepaalde eigenschappen heeft wat hem onderscheidt van de rest en zo in elke situatie een andere luchtreiniger meer geschikt is. Om voor elk doel de perfecte luchtreiniger te kiezen, heb ik alle voorgenoemde criteria in acht genomen om voor alle categorieën en situaties de beste luchtreiniger te kiezen. Zo weet je zeker dat jij bij een luchtreiniger uitkomt, die voldoet aan jouw eisen. Veel succes!

1. Beste luchtreiniger Winix-P300: perfect voor grotere
ruimtes en allergieën.

De Winix P300 is ongetwijfeld alles wat een persoon zoekt als hij of zij de beste luchtreiniger zoekt!
Voordeel
 • Bevat koolstoffilter, HEPA-filter en ionisator
 • Pollenprogramma: ideaal voor allergieën
 • Nachtmodus
 • 66m2 maximale oppervlak
Nadeel
 • geen voorfilter
 • geen geurfilter
 • snoerlengte: 1m
 • geen kinderbeveiliging
Reviews & Prijs
Lees uitgebreide review

de Winix-P300 is één van mijn persoonlijke favorieten. Dit omdat het een luchtreiniger is die een erg groot oppervlak reinigt voor weinig geld. In verhouding tot de andere ‘groot oppervlakte luchtreinigers’ is dit namelijk één van de goedkopere in zijn soort. Dit maakt hem een goede kandidaat voor ‘perfecte luchtreiniger voor grotere ruimtes’.

Een andere factor wat deze luchtreiniger onderscheid, is dat hij een pollenprogramma bevat. Dit betekent dat bij een hoge hoeveelheid pollen in de lucht, de luchtreiniger zelf zijn intensiteit zal verhogen. In combinatie met de ionisator, die de pollen neutraliseert en daardoor onschadelijk maakt, is dit voor mij de perfecte kandidaat voor pollenallergie. Overigens werkt dit systeem ook over de grote oppervlakte, wat het nog meer interessant maakt.

Een nadeel aan deze luchtreiniger is dat er geen geur en voorfilter opzitten. Nare geuren worden dus minder sterk verwijderd uit de lucht en ook zit er geen speciale functie op om grotere deeltjes efficiënt uit de weg te helpen.

Tevens is de snoerlengte maar 1m, wat vrij kort is in verhouding tot andere luchtreinigersnoeren. Echter hoeft dit geen probleem te vormen wanneer je de luchtreiniger in de buurt van een stopcontact plaatst, of wanneer je een verlengsnoer gebruikt.

2. Winix-p150: perfect voor kleinere oppervlakken en allergieën.

Winix P-150 is de tweede beste luchtreiniger en is ook een van de beste op budget.
Voordeel
 • Bevat koolstoffilter, HEPA-filter en ionisator
 • Pollenprogramma: ideaal voor allergieën
 • Nachtmodus
 • Snoerlengte: 3m
Nadeel
 • geen voorfilter
 • geen geurfilter
 • oppervlakte = 25 m2
 • geen kinderbeveiliging
 • in het begin moet er gekalibreerd worden, ook wanneer de stekker tussentijds uit het stopcontact geweest is.
Reviews & Prijs
Lees uitgebreide review

Ook dit is een goedkopere luchtreiniger in zijn klasse. Het bevat net als de hiervoor genoemde Winix-P300 zowel een koolstoffilter, HEPA-filter, ionisator als pollenprogramma, maar deze luchtreiniger is goedkoper. Door de combinatie van deze drie filters zal deze luchtreiniger goed helpen tegen allergieën, aangezien alle 3 de filters verschillende soorten en groottes stofdeeltjes uit de lucht weten te halen en het pollenprogramma de intensiteit van deze reiniging kan instellen.

Hoe ideaal het nu ook klinkt, ook deze luchtreiniger heeft zijn gebreken. Het grootste nadeel is dat het maar een klein deel van de lucht filtert, namelijk een oppervlakte van 25 m2. Doordat er een nachtmodus op zit, zal deze luchtreiniger echter niet veel herrie maken en zou het met dit kleine oppervlak perfect zijn om een slaapkamer te reinigen. Ook is de snoerlengte van deze luchtreiniger 3m. Wat hem makkelijker verplaatsbaar maakt en jou minder afhankelijk maakt van beschikbare stopcontact plek.

Toen ik de reviews ging lezen, viel het mij wel op dat het meerdere keren terug gekomen is dat de luchtreiniger zo nu en dan gekalibreerd moet worden. Voornamelijk, wanneer de stekker even uit het stopcontact is geweest, zal erna een kalibratie volgen. Afgezien van dit punt, waren veel mensen heel erg tevreden over deze luchtreiniger.

3. Dyson pure cool Link Tower: perfect voor kinderen.

Dyson Pure Cool Link toren
Voordeel
 • Koolstoffilter, HEPA-filter, voorfilter en geurfilter.
 • Nachtmodus
 • Thermometer
 • Meerdere intensiteitsstanden
 • Pollenprogramma
 • Kinderbeveiliging
 • Snoerlengte: 2m
Nadeel
 • Geen ionisator
Reviews & Prijs
Lees uitgebreide review

In tegenstelling tot de andere twee, bevat deze een voor- en geurfilter. Dit maakt het apparaat extra geschikt om nare geurtjes uit de lucht te halen.

Overigens is dit de eerste luchtreiniger die wij bespreken die een kinderbeveiliging erop heeft zitten. Wanneer je een kind hebt, vooral een kleintje, hoef je je dus geen zorgen te maken dat alle instellingen van de machine aangepast kunnen worden wanneer je even niet oplet.

Wat ik een groot nadeel vind van deze luchtreiniger, is dat het wel ‘algemenere filters’ bevat, zoals bijvoorbeeld een voorfilter, maar zowel geen pollenprogramma als ionisator, wat het net wat lastiger maakt om efficiënt pollen uit de lucht te halen. Wil je een luchtreiniger aanschaffen wegens hooikoorts? Dan raad ik je aan om niet deze luchtreiniger te kopen. Wel is dit de ideale manier om je huis überhaupt iets frisser te laten ruiken door de combinatie van een voorfilter, geurfilter en koolstof filter.

Over het algemeen zijn er ook veel positieve reacties op de luchtreiniger en is er geen enkele negatieve factor die consequent terugkomt.

Doordat het wel andere soorten filters bevat en voornamelijk veel rook en smog gerelateerde volgers, is dit ook absoluut een aanrader.

Lucht schoon
Login/Register access is temporary disabled